Jak smakuje jesień, czyli potrawy i napoje, które pomogą ci przetrwać chłodne dni

Mimo że jesień wielu osobom kojarzy się z końcem wakacji, krótszymi dniami, chłodem i depresją, jest to pora roku, która ma również swoich zwolenników. Piękna polska jesień potrafi zachwycać, a chłodne dni sprzyjają spotkaniom przy kubku gorącej herbaty i aromatycznym ciastku z cynamonem. Jesienne wieczory wcale nie muszą być smutne, nawet jeśli spędzamy je samotnie. Wystarczy zaopatrzyć się w przysmaki, które poprawiają humor i rozanielają kubki smakowe. Jakie smaki są najlepszymi towarzyszami jesiennych wieczorów?

Jesień pachnąca cynamonem

Cynamon jest przyprawą, którą albo się kocha, albo nienawidzi. Miłośnicy cynamonu nie przepuszczą żadnej okazji, by w cukierni wydać ostatnie pieniądze na cynamonową bułeczkę, muffina z cynamonem czy klasyczną szarlotkę z lodami. Cynamon jest nie tylko pyszny, lecz również zdrowy, dlatego warto dodawać go do codziennych potraw. Doskonale smakuje z ciastami i wszelkimi słodkościami, lecz pasuje również do zup, mięs, sosów, kasz i naparów. Cynamon pomaga na nudności i wzdęcia, ma działanie antygrzybicze, obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Herbatka z prądem

Nic tak nie rozgrzewa, jak gorąca herbata z dodatkiem aromatycznego wina lub mocnego alkoholu. Jak przygotować idealną herbatkę z prądem? To proste! Zaparz ulubioną herbatę ekspresową lub liściastą i dodaj do niej cukier oraz wybrany alkohol. Może to być wódka, rum lub wino. Robisz własne wino? Przygotowanie herbatki z prądem to świetna okazja, by wreszcie wyciągnąć balony do wina z aromatycznym trunkiem. Samodzielnie przygotowane wino sprawdzi się doskonale w połączeniu z herbatą i z pewnością wzmocni twoją odporność oraz uprzyjemni jesienny wieczór z książką.

Napar z cytrusów i mięty

Jeśli wolisz rozgrzewające napoje bezalkoholowe, przygotuj pyszny napar z cytrusów! Będziesz potrzebować syropu do rozcieńczania o ulubionym smaku (doskonale smakuje gruszkowy), cynamonu, kardamonu, goździków, mięty, pomarańczy i cytryny. Wlewamy trochę syropu, by zakryć dno kubka oraz dodajemy łyżeczkę cukru lub miodu. Do tego przyprawy: szczypta cynamonu i kardamonu oraz kilka goździków i listków mięty. Zalewamy to wszystko wrzątkiem, a po chwili dodajemy po 2-3 ćwiartki cytryny oraz pomarańczy. Warto pamiętać, że zbyt szybkie dodanie cytrusów może spowodować, że napar będzie gorzki od skórek. Całość mieszamy i dociskamy cytrusy do ścianek kubka, by uwolnić soki. Smacznego!

Racuchy z jabłkami i syropem klonowym

Przepyszne racuchy wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem lub wizytami u babci. Taki przysmak można bardzo szybko przygotować, a nadaje się on zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Do miski wsypujemy szklankę mąki, jajko, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli, po czym mieszamy. Następnie dodajemy szklankę mleka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy 2 pokrojone jabłka i wrzucamy je do przygotowanej masy*. Cały sekret pysznych racuchów tkwi w tym, żeby smażyć je na wysokim oleju. Przygotowane racuchy podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub syropem klonowym.

Koneser Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *